Monday, March 28, 2016

Polaaralade avastajad

Anktarktika avastamise lugu:

Antarktika avastajaks on peetud Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshauseni, kes on sündinud Saaremaal 20. septembril 1778. aastal. 
      Reisi meeskond läks pikale teekonnale 4. juulil. Suurem laev oli Vostok ja väiksem Mirnõi. Suuremas oli 117 ja väiksemas 72 meeskonna liiget. Mõlemad laevad oli valmistatud 1818-ndal aastal.
      26. jaanuaril 1820 ületas reismeeskond Antarktise ida poolel asuva lõunapolaarjoone. See oli teine kord, kui nii juhtus.
      Esimesena ületas selle inglise kapten ja mandriuurija James Cook oma teisel ümbermaailmapurjutamisel 1793 aastal. Reisimeeskond purjetas Antarktise äärest mõõda, maismaad nägemata.
        -Nägime jäist ja mägist mandrit, kirjutas Bellingshausen 28. jaanuaril logiraamatusse. Seda kuupäeva on hakatud pidama Antarktise avastamise päevaks.
                                       
                                                     Fabian Gottlieb Benjamin 
                                                         von Bellingshausen
                                                   
                                                                 et.wikipedia.org


Arktika avastamise lugu:

Ametlikult peetakse esimesteks põhjapoolusele jõudjateks USA uurijaid Robert Edwin Pearyt ja Matthew Hensonit, kes väidetavalt jõudsid sinna eri ekspeditsioonidega 6. aprillil 1909. Siiski ei peeta teaduslikult tõestatuks, et ükski neist ekspeditsioonidest sinna tegelikult jõudis.Peary märkmed ei ole piisavalt täpsed ja Matthew Henson teatab oma memuaarides, et oli põhjapoolusel veidi enne ekspeditsioonijuht Pearyt ning kohtas teda seal. Ühiselt olevat tahetud klaarida, kes jõudis poolusele esimesena, kuid ilmselt jäi see välja selgitamata.
Peale nimetatute väitis ka Frederick Cook, et jõudis 21. aprillil 1908 esimesena põhjapoolusele. Tema teaduslik usaldusväärsus kadus aga kiiresti, kui osutus, et tema väidetav esmatõus Mount McKinleyle on võltsing.






No comments:

Post a Comment